składniki - 250 g pieczarek - 300 g ugotowanej kaszy jęczmiennej, czyli ok. 100 g suchej kaszy (możesz też użyć innej kaszy, np. gryczanej) - 1 cebula - 1 łyżka ziaren słonecznika lub pestek dyni - 50 g bułki pszennej lub chleba - 1 łyżka sosu sojowego - 1 łyżeczka majeranku lub lubczyku (świeżego lub suszonego) - 2-3 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego - olej kokosowy lub inny tłuszcz (1-2 łyżki) przygotowanie - Pieczarki pokrój w szerokie plastry (ok. 1 cm). Podsmażaj na nim pokrojone pieczarki na małym ogniu po 5 minut z każdej strony (w trakcie smażenia nie mieszaj pieczarek). - Bułkę lub chleb namocz w wodzie lub mleku roślinnym i odstaw na 10 minut. - Ugotowaną wcześniej kaszę, podsmażone pieczarki i cebulę, ziarna, namoczoną i odciśniętą bułkę lub chleb, sos sojowy, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek zblenduj na gładką masę. Pasztet z kaszy i pieczarek ma wiele zalet, zdecydowanie górują w nich dostępność składników i ich niska cena.