Najlepsze ciasto kawowe z bezą

Monika
Ciasta
17.02.2025 8:56
Najlepsze ciasto kawowe z bezą

Przepis na kruche ciasto kawowe z bezą to ciasto idealne na każdą okazję! Połączenie kruchego ciasta, kawowego kremu, powidła śliwkowego i bezy jest przepyszne. Krem kawowy do tego ciasta przygotujesz na bazie jajek ubitych na parze. To tradycyjny krem, który najczęściej stosuje się do tortu. Krem tradycyjnie przygotowuje się na bazie masła, jednak w tym przepisie dodałam również mascarpone, aby krem nie był zbyt ciężki. Jaka mąka jest najlepsza do kruchego ciasta? Do kruchego ciasta najlepsza jest mąka pszenna krupczatka (typ 450 lub 500). Z mąką krupczatką ciasto wychodzi idealnie kruche. Można również użyć maki tortowej (typ 450), albo pomieszać …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://viagusto.pl/najlepsze-ciasto-kawowe-z-beza/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Najlepsze ciasto kawowe z bezą

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal na porację
  • Tłuszcz: 15 g
  • Węglowodany: 45 g
  • Białko: 5 g

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mocnej kawy (ostudzonej)
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • Na bezę: 4 białka, 200 g cukru, 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Przepis

Czy jest coś lepszego niż połączenie intensywnego smaku kawy i delikatnej, chrupiącej bezy? Nasze ciasto kawowe z bezą to doskonały deser na każdą okazję – zarówno na codzienne spotkania przy kawie, jak i na uroczyste przyjęcia. Ciasto zyskuje wielowymiarowy smak dzięki doskonale zrównoważonemu połączeniu składników. Intensywna kawa przenika przez delikatnie słodkie ciasto, tworząc wyrafinowaną feerię smaków. Beza na wierzchu dodaje niewiarygodnie lekką i chrupiącą konsystencję. Przyrządzenie tego ciasta nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy z pewnością zachwyci Twoich gości. Składniki są powszechnie dostępne, a wykonanie przepis jest klarowne i bez trudu można podążać za każdym krokiem. Z pewnością stanie się Twoim ulubionym przepisem na wyjątkowe okazje. Wypróbuj ten przepis już dziś, a zobaczysz, jak szybko zyska uznanie wśród Twoich bliskich i znajomych!

  • Rozgrzać piekarnik do 180°C i przygotować formę do pieczenia, natłuszczając ją masłem.
  • W dużej misce utrzeć masło z cukrem na jasną puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym, a następnie dodać cukier wanilinowy.
  • Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą do masy, stopniowo mieszając.
  • Dodać ostudzoną kawę do masy, najlepiej w kilku partiach, delikatnie mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Przelać ciasto do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika na około 25 minut, aż będzie prawie upieczone.
  • W tym czasie przygotować bezę. Ubić białka na sztywno, stopniowo dodając cukier, aż piana będzie lśniąca i gęsta. Na końcu dodać skrobię ziemniaczaną.
  • Na niemal upieczone ciasto wyłożyć bezę równomiernie, formując falujące wzory szpatułką.
  • Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C i piec przez kolejne 15 minut, aż beza będzie lekko złocista.
  • Pozostawić ciasto do całkowitego ostudzenia przed podaniem, dzięki czemu bezowa chmurka stanie się chrupiąca.
Zamknij ×