Orientalna Wieprzowina po Chińsku z Pieczarkami

Paulina z Na To Mam Ochotę
Obiad
17.07.2019 7:57
Orientalna Wieprzowina po Chińsku z Pieczarkami

Bardzo polecam! Składniki dla 5-6 osób: 1 kg mięsa wieprzowego od szynki (chude) 10 dużych pieczarek 1 duża zielona papryka 1 mały kalafior 300 g zielonej fasolki 1 łyżka smalcu (bez skwarek) 2 duże cebule białe 1 duża cebula czerwona 1 łyżeczka sosu ostrygowego 5 łyżek sosu sojowego ciemnego- grzybowego 2 łyżki sosu sojowego jasnego olej sezamowy 1/2 przyprawy do karkówki 5 łyżek oliwy z oliwek (użyłam o smaku papryczek chilli z czosnkiem) 1 łyżka cukru mąka ziemniaczana Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie i wąskie paski o grubości około 2-3 mm, szerokości około 1-2 cm. Dodać 1 łyżkę sosu sojowego ciemnego i 1 łyżkę sosu sojowego jasnego. Zamarynować w przyprawie do karkówki z dodatkiem 1/2 łyżeczki oleju sezamowego i 2 łyżek sosu sojowego ciemnego-grzybowego. Na tej samej patelni ogrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć pokrojoną w plasterki cebulę. Po tym czasie wszystkie warzywa wymieszać ze sobą oraz z pokrojoną w cienkie paski surową zieloną papryką. Dodać 2 łyżki sosu sojowego ciemnego-grzybowego i kilka kropel oleju sezamowego. Podgotować w lekko osolonej wodzie przez około 15 min., a następnie dodać podzielonego na niewielkie różyczki kalafiora. W międzyczasie oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki podsmażyć na smalcu. Dobrą robotę robi karmelizowana cebulka, podsmażane pieczarki, lekko podgotowana fasolka i kalafior oraz podana aldente lekko chrupiąca zielona papryka. Odstawić na 1-2 godziny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://natomamochote.blogspot.com/2019/07/orientalna-wieprzowina-po-chinsku-z.html
Na To Mam Ochotę

Na To Mam Ochotę

Paulina z Na To Mam Ochotę

facebook