Zapraszam do lektury i już teraz życzę smacznego Tort jogurtowo truskawkowy– przepis: Składniki na ok 12-16 porcji: Biszkopt: 6 jajek, 6 łyżek cukru, 8 łyżek mąki, 3 łyżki gorzkiego kakao łyżeczka proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 2 jogurty naturalne, każdy po 400 ml (zobacz, jak samemu go zrobić – KLIK), 1,5 szkl. Tort jogurtowo truskawkowy na spodzie z ciemnego biszkoptu Zobacz też inne torty: Biszkopt rzucany z waniliowym kremem, owocami i czekoladowym dripem (zaciekami) https://www.zjem-cie.pl/biszkopt-z-dripem/ Plus owoce 🙂 https://www.zjem-cie.pl/tort-z-kremem-maslanym-na-bezie-szwajcarskiej/ Jogurtowiec z mango – bez pieczenia https://www.zjem-cie.pl/jogurtowiec-z-mango/ Tort marchewkowy z lekkim kremem, orzechami polewą czekoladową (bez cukru). Tort jogurtowo truskawkowy na spodzie z ciemnego biszkoptu jest jednym z moich popisowych wypieków. Po tym czasie połóż na masie truskawki – warto je trochę docisnąć, aby lekko zanurzyły się w masie. Ja osobiście wolę kroić nieco większe kawałki ciasta – jest to wygodniejsze, nic się nie rozpada i ładnie wygląda na talerzu. Na koniec dodaj w jednej góra dwóch turach mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Na to połóż wystudzony biszkopt, dobrze dociśnij i dostaw na 5 minut. cukru, 3 łyżki żelatyny + 4 łyżki wrzątku, kilka kropelek ekstraktu z wanilii Dodatki: 1 galaretka truskawkowa, ok 1 kg truskawek Przygotowanie: I.Galaretka: Dzięki temu biszkopt przyklei się do dnia tortownicy i nie uniesie się podczas wlewania właściwej masy jogurtowej. Pod przepisem znajdziesz moc porad, bo wśród Czytelników mojego Bloga są też osoby, które preferują desery bez cukru, czy nie zawsze mają wszystkie wymagane w przepisie składniki. W rondelku delikatnie podgrzej mleko z cukrem i ekstraktem z wanilii. Ten tort jest podzielny na 12-16 kawałków, choć ja zdecydowanie wolę serwować gościom większe kawałki. Jasne, że się da, wtedy proszę wymienić cukier na ksylitol i też będzie pysznie. Tort odstaw do lodówki na około 5 godzin, do całkowitego zestalenia się. Do ciepłego (nie gorącego) mleka dodaj żelatynę – całość wymieszaj trzepaczką rózgą, aby żelatyna dobrze się rozpuściła. Tak przygotowany biszkopt odstaw do lodówki na około 1 godzinę. Tort urodzinowy z lemon curd, i kremami: śmietankowym oraz maślanym na bezie szwajcarskiej. Dodatkowo można użyć galaretki bez cukru, ale trzeba się za nią trochę porozglądać w sklepie. Jedną galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Chyba, że jak ja korzystasz z tortownicy o szklanym dnie, wtedy papier będzie zbędny. Gdy masa jogurtowa będzie już zestalona delikatnie wlej na nią galaretkę truskawkową. Śmiało możesz wykonać ten tort z połowy składników, wtedy forma o średnicy 20-stu centymetrów powinna zupełnie wystarczyć. Ciasto wlej do tortownicy o średnicy ok 25 cm, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Na biszkopt wlej resztę masy jogurtowej. Możesz oszczędzić sobie pracy i zamiast piec biszkopt dać na spód formy ciasteczka.