Ilość porcji: 4 Składniki: - 1 łyżka masła lub oleju - 2 ząbki czosnku - 1/2 cebuli - 1/2 pora - 1 marchewka - 1 pietruszka - 3 ziemniaki - 1,5 l bulionu lub wody - 350 g fasolki szparagowej - 1/4 młodej kapusty - koperek - sól, pieprz - kilka łyżek śmietany 18%, mleka lub mleka kokosowego (opcjonalnie) Przygotowanie: W rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Możemy ją po swojemu przyprawić i jeść od razu albo zblendować i podawać np. z ziołami albo chipsami z jarmużu jak tutaj. Świetnie do zup nadadzą się również warzywa pieczone – zobaczcie np. tą dyniowo-buraczkową zupę krem z pieczonym czosnkiem. Zupa jarzynowa z fasolką szparagową i młodą kapustą Rzadko jadam zupy, ale jak to robię, to lubię, żeby były gęste i pełne warzyw. Jak ugotować zupę – generalne rady dotyczące gotowania zup Zupa to idealny posiłek zerowaste, nadaje się na czyszczenie lodówki perfekcyjnie. W tym czasie odrywamy końcówki z fasolki szparagowej i kroimy ją na mniejsze kawałki. Tutaj polecam zrobić swój własny, domowy – klasyczny albo zupę mocy, zawekować i przechowywać w słoikach zapasy. Tym razem wykorzystałam beżowe warzywa i powstała zupa jarzynowa z fasolką szparagową i młodą kapustą. W zależności od użytych warzyw, zupa będzie gotowa po 30 – 90 minutach. Zawierają przy tym mnóstwo wartości odżywczych, pozwalają przemycić całą masę błonnika z warzyw i ogrzewają organizm, co lubią nasze żołądki. Jeżeli już, to wybierzcie te ekologiczne, bez niepotrzebnych składników, składające się tylko z suszonych warzyw i przypraw. Nie polecam używania kostek rosołowych, które zazwyczaj zawierają w sobie całą masę niezdrowych składników i potrafią zepsuć smak potrawy. Lubię wykorzystywać te sezonowe – wtedy taka zupa idealna jest na każdą porę dnia. Jeżeli nie macie bulionu, możecie zupę zrobić na wodzie i lepiej ją wtedy przyprawić, mocniej posolić.