Panzanella Składniki: około 1 kg pomidorów (zwykłych, koktajlowych, różnych kolorów, wielkości, itd.) 3-4 kromki chleba gałązka świeżego rozmarynu 2-3 ząbki czosnku garść świeżej bazylii oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz sól Panzanella, bo o niej mowa, to genialna włoska, a konkretnie toskańska, sałatka z soczystych pomidorów i chleba. Następnie doprawiamy wszystko oliwą z oliwek, świeżo mielonym pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Im więcej gatunków, kształtów i kolorów pomidorów wykorzystacie tym będzie ona smaczniejsza. A razem z nim pyszne, kolorowe i mięsiste pomidory. Smażymy na średnim ogniu, aż grzanki się zarumienią i będą chrupiące. Z gotowych usuwamy czosnek i rozmaryn, pozostawiamy do wystudzenia. Na koniec, przed podaniem sałatkę posypujemy posiekaną bazylią i grzankami.