Składniki: ok. 75 g rukoli 2 średnie bataty 1 awokado 1 średni granat garść płatków migdałowych 2 łyżki oleju szczypta soli szczypta pieprzu szczypta suszonej, ostrej papryki 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano Sos: 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka oliwy z oliwek Piec przez ok. 30 minut (do miękkości) w temp. 200°C. Na suchej patelni podpiec płatki migdałowe (co jakiś czas mieszać, aby się nie przypaliły). Awokado obrać ze skórki i pokroić w dość grubą kostkę. Na talerzach wyłożyć rukolę, upieczone bataty (mogą być ciepłe), nasiona granatu i awokado. Bataty obrać i pokroić w dość drobną, równą kostkę. Przepis znalazłam na niezastąpionej Kwestii Smaku, ale nieco zmodyfikowałam zgodnie ze swoim gustem 🙂