Frittata z ziemniakami i cukinią

Obiad
05.07.2019 7:36
Frittata z ziemniakami i cukinią

Frittata z ziemniakami i cukinią Składniki: ok 700 g ziemniaków 5 łyżek oliwy 1-2 cukinie 1 cebula 3 ząbki czosnku pół pęczka koperku pół pęczka szczypiorki 5-6 jajek 200 ml kwaśniej śmietany só, pieprz do smaku Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić. Żeby zarumienić górę można delikatnie przełożyć całość na przykrywkę i potem zsunąć odwrotną stroną na patelnię albo wstawić do piekarnika pod grill ( gdy macie metalową rączkę przy patelni albo zdejmowaną). Na patelni rozgrzać resz†e oliwy, przelać masę z warzywami i postawić na niewielkim ogniu, przykryć przykrywką. Dodaj napis Frittata to moje ulubione wiosenne danie - jej bazą są młode ziemniaczki, plus dodaję do niej różne warzywa, które zostają w mi w lodówce - cukinia, bób, groszek. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulkę, chwilę podsmażyć, dodać czosnek i cukinię. Na patelnie rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć ziemniaki na rumiano, przełożyć do miski. Ziemniaki zwykle gotuję na zapas przy okazji innego dania i z resztek robię frittatę. Robię do niej zwykle prostą sałatkę z pomidora z czosnkiem i bazylią.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smacznyzeszyt.blogspot.com/2019/06/frittata-z-ziemniakami-i-cukinia.html