Gołąbki w sosie pomidorowym

Malgorzata
Obiad
27.06.2019 12:39
Gołąbki w sosie pomidorowym

English version Cabbage rolls with tomato sauce (8 servings) Ingredients: 8 large leaves of young cabbage, trummed and cooke cooked in boiling water for 2-3 minutes 500 g of ground pork 150 g cooked rice 4 tablespoons of sour cream 1 onion, diced 1/2 bunch of dill, chopped a pinch of nutmeg, salt and pepper Ingredients for the sauce: 400 g can of chopped ​​tomatoes 1/2 cup of vegetable or chicken stock 1 onion, diced 3 cloves of garlic, finely chopped 2 bay leaves sugar, salt, pepper to taste Preparation: In a larger bowl, mix meat, rice, onions, dill and cream and season with salt, pepper and nutmeg to taste. Składniki: 8 dużych liści młodej kapusty, z wyciętym zgrubieniem i przez chwilę obgotowanych we wrzątku 500 g mielonej wieprzowiny 150 g ugotowanego ryżu 4 łyżki śmietany 18 % 1 cebula, pokrojona w kostkę 1/2 pęczka koperku, posiekanego szczypta gałki muszkatołowej, soli i pieprzu 1/2 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego 1 cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 listki laurowe cukier, sól, pieprz do smaku Przygotowanie: W większej misce wymieszaj mięso, ryż, cebulę, koperek i śmietanę i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. W moim domu zawsze robiło się je w piekarniku a na koniec polewało przygotowanym sosem, który w sezonie można przygotować też ze świeżych pomidorów. Dziś przedstawiam przepis na łatwe gołąbki w tradycyjnej odsłonie czyli z mięsem i ryżem, z młodą kapustą (można użyć oczywiście także standardowej) i szybkim sosem pomidorowym. Add tomatoes, garlic and laurel leaves and cook on low heat until the sauce thickens, for about 15-20 minutes. Season with salt, pepper and sugar to taste. Na przygotowanych liściach ułóż farsz, złóż boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia i ułóż spojeniem do dołu w naczyniu do zapiekania wyłożonego kapustą. Następnie dodaj bulion, pomidory, czosnek i listki laurowe i gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje, przez około 15-20 minut. Place the stuffing on the center of prepared leaves, fold the sides inward, then roll up the rest of the leaf as closely as possible and place in a baking dish with some cabbage leaves on the bottom. Moja mama robiła je bardzo często przez całe moje dzieciństwo, może stąd wziął się mój sentyment 😉

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://karmelowy.pl/golabki-w-sosie-pomidorowym-stuffed-cabbage-rolls-with-tomato-sauce/