Można na nim ustawić dowolną temperaturę gotowania w zakresie 0°C do 95°C. Aby korzystać z tego urządzenia sous vide nie potrzeba kupować specjalnych garnków, to bardzo ważna informacja. Metoda gotowania sous – vide lub inaczej w opakowaniu próżniowym jest doskonałym sposobem gotowania potraw zachowującym ich lepszą jakość, walory smakowe, a co ważne umożliwiającym utrzymanie precyzyjnej kontroli nad temperaturą gotowanego produktu. Jest to również wystarczająca temperatura aby rozpuścić twardą tkankę łączną w mięsie. • 66 °C – 68 °C: zdolność wchłaniania wody przez tkanki mięśniowe jest znacznie ograniczona przy podgrzewaniu powyżej 68 stopni. Cyrkulator do sous-vide Unold Sous Vide Stick (58905) ma bardzo dużą moc 1300 watów, dzięki której skutecznie potrafi utrzymać wodę w konkretnej temperaturze z zakresu od 0 do 95 stopni Celsjusza. Łatwe w przechowywaniu (kompaktowe wymiary) Wymiary: 36.7 x 13.5 x 8.8 cm Kolor: stal nierdzewna + czarny Podgrzewa ono wodę do ustawionej temperatury (między 0°C a 95°C) i podtrzymuje ją do czasu zakończenia gotowania. Polędwiczki wieprzowe sous vide Czas gotowania: Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 2 gałązki rozmarynu 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki masła masło klarowane do smażenia sól pieprz Wykonanie: Polędwiczki umieszczamy w plastikowych workach przeznaczonych do pakowania próżniowego. Przygotowanie tego typu potraw, wymaga odpowiednich urządzeń, które precyzyjnie utrzymują właściwą temperaturę wody, ponieważ w tym sposobie gotowania bardzo ważne jest balansowanie temperaturą wody, odpowiednie dopasowanie jej do rodzaju i wielkości produktu. Na blogu jest też przepis na Urządzenie do sous vide Unold, czyli gotowanie w próżni Od jakiegoś czasu metoda gotowania sous vide podbija nasze kulinarne podniebienia.woreczkachpróżniowych Potrawy przygotowane tą metodą są wyjątkowe, wykwintne, charakteryzuje je niepowtarzalny smak i zapach, a także zachowują wszystkie swoje walory odżywcze. Temperatura zalecana dla drobiu i dobrze wysmażonego mięsa. • 83 °C – 85 °C: temperatura ta jest również dobra do szybkiej pasteryzacji powierzchni mięsa. Dokładna temperatura uzależniona jest od rodzaju mięsa: • 58 °C – 62 °C: temperatura zalecana dla mięs, które mają być serwowane jako krwiste. Sous vide to nowoczesna metoda gotowania, a jej nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza dokładnie w próżni. Nadaje się do umieszczenia w naczyniach do gotowania o wysokości co najmniej 18 cm Wyświetlacz LCD Łatwe w czyszczeniu Metoda sous-vide zachowa je wilgotne i bardzo soczyste, potem wystarczy je tylko przez chwilę przesmażyć i na talerz! Podgrzewa ono wodę do ustawionej temperatury (między 0°C a 95°C) i podtrzymuje ją do czasu zakończenia gotowania. Na blogu jest też przepis na szynkę wieprzową sous-vide. Urządzenie posiada zabezpieczenie przed przegrzaniem, w sytuacji gdy w garnku zabraknie wody, automatycznie się wyłączy . Na każdym kawałku mięsa umieszczamy przekrojone na pół ząbki czosnku, gałązkę rozmarynu i pokrojone w kosteczki kawałki masła. Opis produktu Zasilanie: 1,300 W, 220-240 V~, 50/60 Hz Regulacja temperatury gotowania (+/- 0,1°C) Po tym czasie wyjmujemy je z woreczków, delikatnie solimy i pieprzymy i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym maśle na patelni, aż do uzyskania złocistego koloru.