Pomidorówka ze świeżych pomidorów smakuje całkiem inaczej od tej na przecierze czy koncentracie i też trochę inny jest sposób jej przyrządzania. Możemy podać ją tradycyjnie, czyli z makaronem lub ryżem lub w sposób nowoczesny, czyli z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Przygotowywana jest zazwyczaj na bazie przecieru pomidorowego, ale o tej porze roku, aż żal nie skorzystać ze świeżych, pachnących pomidorów. W polskich domach pojawia się najczęściej w poniedziałek, gotowana na rosole pozostałym z niedzieli 😉 Świeże pomidorki najpierw podsmażone są z cebulką i czosnkiem, następnie zalane bulionem i zblendowane na gładki krem. Zupa jest bardziej aromatyczna od tradycyjnej pomidorówki i czuć w niej smak prawdziwych pomidorów. Na końcu dodajemy śmietankę i trzymamy na ogniu jeszcze 3-5 min. Gęstość zupy dopasowujemy do własnych preferencji - jeżeli jest zbyt gęsta możemy dodać jeszcze bulionu. Gotujemy około 8-10 min., a następnie blendujemy zupę na gładki krem.