w sosie z gorgonzoli Składniki: 500 g gnocchi 200 g gorgonzoli 2 łyżki masła 300 ml śmietanki kremówki 30% 2-3 łyżki tartego parmezanu + trochę do posypania gotowego dania natka pietruszki świeżo mielony pieprz sól Najpierw gorgonzolę kruszymy/kroimy na małe kawałki. 😀 Nic więc dziwnego, że gnocchi w sosie z gorgonzoli tak bardzo mi zasmakowały, że następnego dnia pobiegłam do sklepu po składniki na kolejną porcję 😉 Na koniec do gotowego sosu dorzucamy ugotowane według przepisu i odsączone kluseczki gnocchi, dokładnie mieszamy. Jeśli używacie gotowych kluseczek, przygotowanie potrawy zajmuje dosłownie 10 minut, a smakuje jak danie z dobrej włoskiej restauracji. Rozpoczynając od zwykłej Goudy, przez te twarde, długodojrzewające, miękkie, śmierdzące, twarożki, krowie, owcze, czy kozie. Podajemy posypane drobno posiekaną natką pietruszki, parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. Później dodajemy starty parmezan i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.