Składniki na zapiekankę tostową: 18 kromek chleba tostowego około 300 g szynki około 200 g sera żółtego mała cebula czerwona papryka czerwona miseczka świeżego szpinaku Sos pomidorowy: 2 spore pomidory 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju rzepakowego 1/4 szklanki wody oregano, czosnek suszony, papryka ostra, sól, pieprz Przygotowanie Szynkę, ser żółty, paprykę i cebulę kroimy w plasterki. Na nich rozsmarowujemy 1/3 sosu pomidorowego oraz rozkładamy połowę szynki, szpinaku, cebuli i papryki, oraz 1/3 sera żółtego. Pomidory parzymy w gorącej wodzie przez jakieś 10 minut, po tym czasie obieramy ze skórki, która będzie teraz łatwo schodzić. Pomidory kroimy w ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych, a resztę kroimy w drobną kostkę. Ostatnią warstwę chleba smarujmy sosem pomidorowym i układamy na nim ser żółty.