Chłodnik rosyjski – 4 porcje Chłodnik rosyjski – składniki: • 1 kubek jogurtu naturalnego 400 g • 1 kubek śmietany 12% 400 g • Beczka śledzi filety z suszonymi ziołami 550 g SEKO • 2 płaskie łyżki miodu • 2 łyżki soku z cytryny • 2-3 łyżki chrzanu dobrej jakości • 1 nieduży ogórek zielony • sól i pieprz • pieczone ziemniaki: 10 młodych ziemniaków, sól gruboziarnista, ulubione zioła (użyłam ziół śródziemnomorskich), oliwa. • do przybrania szczypiorek i ogórek małosolny. Na miseczkach, w których będziemy podawać danie układać: dwie łyżki pieczonych ziemniaków, filet śledziowy z suszonymi ziołami od SEKO pokrojony na drobne kawałki, kilka plasterków ogórka małosolnego. Do tego filet śledziowy z suszonymi ziołami od SEKO, który razem z pieczonymi ziemniakami sprawia, że całe danie jest wyśmienite i bogate smakiem. W Polsce bardzo popularny jest chłodnik litewski czy np. gazpacho, ale myślę, że na dużą uwagę zasługują smaki rosyjskie, do których osobiście często wracam. Chłodnik rosyjski z chrzanem, miodem, przybrany śledzikiem i pieczonymi ziemniakami to ciekawa propozycja smakowa. Chłodniki to idealna propozycja na upalny dzień, szczególnie wtedy, kiedy nie mamy ochoty na ciepły obiad. Ciut inna niż serwujemy u nas, ale za to bardzo aromatyczna i z pewnością warta spróbowania. Chłodnik rosyjski – wykonanie: Ziemniaki wyszorować i pokroić w grubą kostkę. Wmieszać chrzan – najpierw dwie łyżki i spróbować, jeżeli chcemy więcej, dodać kolejną. Mamy tutaj słodko-kwaśny jogurt, pomieszany z korzennym smakiem chrzanu.