Składniki na około 9 słoików 300 g Składniki na około 9 słoików 300 g - 2 kg truskawek - 500 g cukru - 1 opakowanie pektyny do dżemów niskosłodzonych np. Emix - 2 łyżeczki kwasku cytrynowego 1. Truskawki przebieramy, myjemy i pozbawiamy szypułek. 4. Truskawki zagotowujemy i jeśli chcemy aby nie rozpadły się za bardzo to po zagotowaniu wsypujemy od razu pektynę z pozostałym cukrem i gotujemy z 5 minut cały czas mieszając. Pasteryzacja Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki tak aby się ze sobą nie stykały i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Pasteryzacja Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki tak aby się ze sobą nie stykały i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Zasypujemy 400 gramami cukru, a pozostałe 100 g cukru mieszamy z proszkiem pektynowym i na razie nie wsypujemy do truskawek. Sezon na truskawki w pełni więc pora na dżem truskawkowy, domowy, pyszny po prostu najlepszy.