Składniki: 1/2 kg truskawek 1/2 kg mąki (pszennej) 3 jajka 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 opakowania cukru waniliowego 1 szklanka mleka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju (do posmarowania formy) Ucieramy jajka i cukier Dodajemy przesianą mąkę, cukier waniliowy, olej, mleko, cukier i ucieramy mikserem na jednolitą, masę o gęstości gęstej śmietany Formę smarujemy dokładnie olejem i obsypujemy bułką tartą Wylewamy ciasto do formy, powinno zajmować 1/2 do 2/3 jej wysokości Wyjmujemy kulkę ciasta na kruszonkę z zamrażarki i ścieramy ciasto na grubej tartce na wierzch Ukręciłam więc ciasto na oleju z truskawkami i kakaową kruszonką (właśnie przeszłam zabieg na stopie). Truskawki maczamy lekko w mące i układamy na cieście mąką do dołu (w ten sposób truskawki nie wpadną w ciasto) Ciasto na oleju z truskawkami i kakaową kruszonką Mój przepis na: Ciasto jest na tyle łatwe, mało pracochłonne i niekłopotliwe, że można je zrobić nawet jak się jest ograniczonym ruchowo. Sposób wykonania: Truskawki szypułkujemy i płuczemy Nagrzewamy piekarnik do 180 st C Kruszonka Łączymy krojąc nożem masło, mąkę, cukier i kakao i wyrabiamy na jednolitą masę Ktoś musi przecież umyć truskawki, zebrać składniki w jednym miejscu, wstawić ciasto do piekarnika i pozmywać, hi hi.