Chłodnik z kiszonej botwinki idealny na upał - przepis składniki 500 g zsiadłego mleka 400 g kefiru, 180 g śmietany 18% ok 120 g kiszonej botwinki - buraczki, liście i łodygi 200 ml soku z kiszonej botwinki 150 g gruntowych ogórków 5 rzodkiewek łyżka koperku przygotowanie Uwielbiam chłodniki. Ilość soku z kiszenia jest orientacyjna - można dać więcej, lub mniej, tak aby smakowało. W takie upalne dni jak ostatnio, jest to właściwie jedyne jedzenie na jakie mam chęć. Podawać przybrane koperkiem, pokrojoną rzodkiewką, ewentualnie z jajkiem na twardo. Wymieszać, doprawić sokiem z kiszenia botwinki, ewentualnie solą. Tym razem znakomity chłodnik na bazie kiszonej botwinki. W odpowiednim naczyniu (będziemy w nim podawać chłodnik) wymieszać kefir, zsiadłe mleko, śmietanę.