Cebulę kojarzymy, jako dodatek do wielu dań na zimno lub gorąco. Warzywo także wykorzystujemy, jako naturalny środek pomagający zwalczyć nam przeziębienie. Są jednak sposoby na jej wykorzystanie, niezawiązane z jedzeniem, które mogą Cię zaskoczyć.
NABŁYSZCZA
Płyn z cebuli możemy wykorzystać do nabłyszczania wszystkich metalowych elementów w naszym domu. Aby go otrzymać, wystarczy, że pokrojoną cebulę zalejemy na 30 min wodą, a następnie przecedzimy.
CZYŚCI
Trudne do usunięcia resztki przypalonego mięsa i tłuszczu to zmora podczas każdego grillowania. Jednak dzięki cebuli, problem rozwiążemy bardzo szybko. Połówkę warzywa nadziewamy na szpikulec i pocieramy nią i wciąż jeszcze ciepły ruszt.
ODSTRASZA
Owady takie jak mrówki czy muszki owocówki nie przepadają za intensywnym zapachem cebuli. Plasterek pozostawiony w miejscu, gdzie mamy problem z tymi insektami, skutecznie je odstraszy.
ŁAGODZI
Stan zapalny, opuchlizna i swędzenie skóry po użądleniu osy to nic przyjemnego. W takiej sytuacji cebula będzie bardzo pomocna, złagodzi wszelkie dolegliwości. Pocieraj miejsce po ukąszeniu w taki sposób, by jak najwięcej soku pozostało na skórze.
NEUTRALIZUJE
Cebula sama w sobie nie ma najprzyjemniejszego zapachu jednak ma właściwości neutralizujące zapach np. stęchlizny. Jeśli chcemy pozbyć się brzydkiego zapachu z piwnicy, spiżarki lub butów – pozostawmy tam na noc przekrojoną na pół cebulę. Rano nie będzie czuć ani cebuli, ani innego przykrego zapachu.
LECZY
Właściwości lecznicze cebuli znane są od wieków. Działa bakteriobójczo i jest bogata w witaminę C, dzięki czemu poprawia odporność i jest pomocna przy przeziębieniu. Syrop z cebuli zawiera witaminy o działaniu dezynfekującym, łagodzącymi jest sprawdzonym sposobem na kaszel.
UTRZYMUJE W ŚWIEŻOŚCI
Cebula sprawi, że nasze awokado nie zbrązowieje. Jeśli obok przeciętego awokado położymy cebulę, powstrzyma ona proces utleniania miąższu i jego szybką zmianę barwy na ciemniejszą.
NADAJE KSZTAŁT
Niesamowity trik, który pozwoli nam usmażyć okrąglutkie jajka sadzone. Krążek dużej cebuli układamy na rozgrzanej patelni i do niego wbijamy jajko. Poza pięknym wyglądem uzyskamy jajka z pysznym cebulowym posmakiem.