5 jajek 250 g mąki 180 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia 125 ml oleju 125 ml wody 4 łyżeczki kakao tabliczka gorzkiej czekolady (100g) Masa serowa: 500 g mielonego sera opakowanie budyniu waniliowego 100 g cukru Przygotowanie Czekoladę rozpuszczamy (w kąpieli wodnej czy mikrofalówce) i studzimy. Ciasto pieczemy w temperaturze 170º C, bez termoobiegu, górna i dolna grzałka, przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Ja posługuję się blaszką o wymiarach 30×23 cm, ale może być trochę mniejsza, wtedy ciasto wyjdzie wyższe po upieczeniu. Na ciasto czekoladowe wyciskamy poziome i pionowe pasy, tak, aby utworzyły kratkę. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, do jajek wlewamy strużką wodę i olej, nie zaprzestając ubijania. Zobacz inne przepisy na ciasto z serem: Jajka ubijamy w misce na puszystą białą masę. Składniki na ciasto Poduszkowiec: Ciasto: