Krem pokrzywowy podałam z parmezanem, ale równie pyszna jest z makaronem lub grzankami.spora garść pokrzywygarść lubczyku4 ziemniaki1 l rosołu/bulionu warzywnego1 łyżeczka pesto z czosnku niedźwiedziego/1 ząbek czosnkusól, pieprzgałka muszkatałowa1 cebula1 łyżka masła gheeparmezanPrzygotowanie: pokrzywę i lubczyk wypłukać i oberwać listki z łodyżek ziemniaki obrać, pokroić w kostkę obraną, posiekaną cebulę podsmażyć w garnku, w którym gotujesz zupę. Jest bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi lubczyku i lekko pikantna poprzez dodatek pesto z czosnku niedźwiedziego (przepis z blog a). Zupa z pokrzywy to samo zdrowie, oczyszcza nerki, działa krwiotwórczo, wzmacnia cały organizm, jest nieocenioną zieleniną po długich zimowych miesiącach. Przyznaję zupę z pokrzywą przygotowałam po raz pierwszy i bardzo, bardzo polecam.