Szparagi jak je przygotować ?

Ulla
Obiad
14.05.2019 6:59
Szparagi jak je przygotować ?

Każdego łamiemy gdzieś mniej więcej na wysokości 2-3 cm od końca łodygi, odłamując właśnie te zdrętwiałe końcówki. Białe szparagi obieramy, jeśli się zdarzają grubsze zielone szparagi to ja je też obieram. A kilka słów jeszcze o zaletach szparagów : zawarta w nich aspargina, działa moczopędnie przez co wspomaga pracę nerek, wspomagają pracę żołądka i jelit przez obecność błonnika, i mają dużą zawartość białka. Szparagi jak je przygotować – instrukcja krok po kroku czyli kilka słów o moich ukochanych warzywach , na które czekam cały rok. Szparagi kupujemy takie, żeby ich koniec nie był mega wysuszony, popękany jak pustynia bo szparagi wtedy będą zdrewniałe. Uwielbiam zielone pieczone i takie dzisiaj były w towarzystwie pieczonego udźca z indyka z czosnkiem i rozmarynem. Obieramy je jak najcieniej, kończąc kilka milimetrów przed główką, ją zostawiamy w spokoju. Sezon na nie jest niestety krótki, choć dzięki sklepom na L i B zdecydowanie się wydłużył .

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchnianawzgorzu.pl/szparagi_jak_je_przygotowac/