Sól 1/2 łyżeczki Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto, mąka, letnia woda, drożdże, cukier sól oraz olej wsypać do miski i wyrobić ciasto do połączenia się składników lub wyrobić ciasto za pomocą robota jeśli robot posiada funkcje wyrabiania ciasta drożdżowego. Wszystkie składniki na ciasto, mąka, letnia woda, drożdże, cukier sól oraz olej wsypać do miski i wyrobić ciasto do połączenia się składników lub wyrobić ciasto za pomocą robota jeśli robot posiada funkcje wyrabiania ciasta drożdżowego. Dodać sól i wymieszać, Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm posmarować masłem ziołowym po całości następnie pokroić na pasy o szerokości połowy wysokości keksówki ok 4-5 cm. Dodać sól i wymieszać, Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm posmarować masłem ziołowym po całości następnie pokroić na pasy o szerokości połowy wysokości keksówki ok 4-5 cm. Składniki: Ciasto: - Mąka pszenna tortowa 400 g - Woda letnia 200 ml - Drożdże świeże 25 g - Cukier 1/2 łyżeczki - Sól łyżeczka - Olej rzepakowy 30 g ok. 5 łyżek Ciasto w robocie wyrabia się na średnich obrotach ok. 3 minut. Ciasto w robocie wyrabia się na średnich obrotach ok. 3 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut i wyjąć z keksówki. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut i wyjąć z keksówki. Chleb smakuje najlepiej na ciepło, ale na zimno jest również bardzo dobry. Chleb smakuje najlepiej na ciepło, ale na zimno jest również bardzo dobry. Przygotowanie w robocie Thermomaster: Wszystkie składniki na ciasto dodać do dzbana robota. Przygotowanie w robocie Thermomaster: Wszystkie składniki na ciasto dodać do dzbana robota. Masło ziołowe: - Masło 70 g ( w temperaturze pokojowej) - Bazylia i pietruszka świeża garść - Czosnek 1-2 ząbki - Cebula mała - Ciasto odstawić na chwilę, przykryć ściereczką. Ciasto odstawić na chwilę, przykryć ściereczką. Przykryć ściereczką na minut do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką na minut do wyrośnięcia. Jeśli nie posiadamy blendera zioła i warzywa drobno posiekać a następnie dodać masło rozgniecione widelcem. Jeśli nie posiadamy blendera zioła i warzywa drobno posiekać a następnie dodać masło rozgniecione widelcem. Piec ok 30 minut, aż chlebek ładnie się zarumieni.