Drukuj Przepis na lasagne Czas przygotowania 2 hrs Czas gotowania 40 mins Czas całkowity 2 hrs 40 mins Ilość porcji: 4 porcje Składniki 12 płatów makaronu typu lasagne 650 g mięsa wieprzowego/wołowego 35 g pancetty 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 selera naciowego 800 g pomidorów pokrojonych w kostkę mogą być w zalewie 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek tymianek, oregano, rozmaryn, sól, pieprz do smaku parmezan starty 60 g masła do beszamelu 55 g mąki do beszamelu 550 ml mleka do beszamelu 2/3 łyżeczki soli do beszamelu 1/3 łyżeczki pieprzu do beszamelu Przeczytaj także: Zwiedzanie Opola - co zobaczyć poza Festiwalem Piosenki? Na końcu w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: płaty makaronu lasagne, sos mięsno – pomidorowy oraz beszamel. Przepis na tradycyjne włoskie lasagne bolognese Rodzajów lasagne jest co najmniej kilka. Można je przygotować z mięsem, można w wersji wegetariańskiej np. ze szpinakiem czy bakłażanem, a można także z owocami morza. Składniki potrzebne do przygotowania lasagne Do przygotowania lasagne nie jest potrzebnych wiele składników. Dla wszystkich ciekawych historii tego dania warto wspomnieć, że jak wiele współczesnych włoskich “wynalazków lasagne było znane już w starożytności. Jednakże jeżeli chcemy przygotować wszystko własnoręcznie – włącznie z gęstym sosem mięsno – pomidorowym musimy przeznaczyć na to trochę czasu. Przepis na lasagne jest naprawdę prosty i choć przygotowaniom trzeba poświęcić chwilę czasu – zdecydowanie warto! Lasagne to nazwa płatów makaronu, które następnie przekładane są sosem mięsno – pomidorowym. Nasze lasagne pieczemy przez około 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Inna wersja zakłada, że lasagne to nazwa naczynia, w którym danie było przygotowywane. Jest także kilka wersji dotyczących tego skąd wzięła się nazwa lasagne. Jako miłośnicy włoskiej kuchni nie mogliśmy nie przygotować także lasagne. Ja zaczynam od tradycyjnego lasagne z mięsem i pomidorami. Sposób wykonania Warzywa: cebulę, marchewkę, czosnek, seler – dokładnie myjemy, obieramy oraz kroimy w kosteczkę.