Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charaktery-stycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO™) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Puchate placki jogurtowe z jabłkami i miodem to idealna propozycja na śniadanie na długi weekend majowy czy jakikolwiek inny dzień, w którym masz ochotę na zjedzenie czegoś dużo smaczniejszego niż zwykłe, tradycyjne kanapki czy jajecznicę. MGO™ to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej – jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Kilka minut i gotowe! Moje placki z jabłkami przygotowałam wraz z pysznym miodem Manuka. Pewnie część z Was nigdy o takich miodach nie słyszała, więc poniżej przygotowałam dla Was krótką informację skąd on pochodzi i czym tak naprawdę jest. W ten sposób powstała metoda mierzenia i oznaczania jakości miodów Manuka – MGO™, która jest obiektywna i powtarzalna.