Składniki:* 1 białko klasy L 1 pełna szklanka wiórek kokosowych 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 30 g masła mała szczypta soli ulubiony aromat – u mnie pomarańczowy (można pominąć) *na małą ilość ciasteczek (widoczną na zdjęciu) – na podwójną ilość stosujemy takie proporcje: 2 białka, 2 szkl wiórek, 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej, 2/3 szkl cukru, 60 g masła, szczypta soli Przygotowanie: Z masy formujemy w dłoniach małe kulki (w razie potrzeby można dłonie zwilżyć zimną wodą, jeśli masa będzie za rzadka można dodać odrobinę wiórek kokosowych). Dziś kilka ciasteczek z 1 białka, ale ilość można dowolnie zwiększyć (patrz uwagi pod składnikami). Do ubitego białka powoli wsypujemy cukier z mąką ziemniaczaną, dodajemy aromat i miksujemy krótko na małych obrotach. Kokosowe ciasteczka na białkach (kokosanki), to jedne z moich ulubionych smakołyków. Szukacie pomysłu na wykorzystanie białek, które zostają Wam z różnych wypieków? Kokosowe kuleczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zdejmujemy rondelek z ognia i stopniowo wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy składniki. Dodajemy naszą masę kokosową z rondelka i mieszamy do połączenia składników.