Składniki na ciasto jajko sadzone: 500 g sera mascarpone 500 g sera ricotta 4 czubate łyżki cukru pudru 1 galaretka przezroczysta cytrynowa 250 g podłużnych biszkoptów 1 galaretka przezroczysta truskawkowa 1 duża puszka połówek brzoskwiń w syropie /6 sztuk/ Zaczynamy od rozpuszczenia galaretki cytrynowej w 150 ml wrzącej wody. Zostając w klimatach ciast na zimno, polecamy również nasze przepisy na Sernik orzechowy na zimno oraz Sernik na zimno z truskawkami Ostygniętą galaretkę dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Blaszkę o wymiarach 25×34 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy na jej dnie biszkopty. W międzyczasie za pomocą robota kuchennego lub miksera łączymy na gładką masę mascarpone z ricottą. Po wyjęciu sernika z lodówki układamy na nim w dwóch rzędach odsączone połówki brzoskwiń. 😉 Gdy pierwszy raz zobaczyłam zdjęcie tego ciasta w jednej z fejsbukowych grup, od razu wiedziałam, że muszę spróbować je zrobić. Ja wymyśliłam szybszy przepis, bez żadnego pieczenia, za to z kremową masą i oczywiście z tym samym wizualnym efektem.