Sałatka jest delikatna, smaczna i na pewno urozmaici niejeden obiad 🙂 Składniki: garść rukoli około 20 g kiełków jarmużu 1/2 dojrzałego awokado 2 małe ogórki gruntowe 1 jajko Sos jogurtowo-słonecznikowy: 1 łyżka słonecznika 100 g jogurtu naturalnego 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka soku z limonki szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie: Stek z tuńczyka w sezamie z sałatką z rukoli i pomarańczy → Share Pinterest Print Sałatka z rukolą, awokado, ogórkiem, kiełkami jarmużu i ugotowanym na twardo jajkiem, polana sosem jogurtowo-słonecznikowym. Sos jogurtowo-słonecznikowy: Słonecznik uprażyć na suchej patelni, utrzeć w moździerzu i przełożyć do miseczki. Dodać jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki i szczyptę cukru. Dodać kiełki jarmużu oraz obrane i pokrojone na plasterki ogórki. Awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę i dołożyć do rukoli.