Na spód: 320 g mąki pszennej typ 650 100 g mąki pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki soli 3 g suszonych drożdży (ok 1/2 opakowania) 250 ml wody letniej w temperaturze ok 40 st C 1,5 łyżki oliwy z oliwek Na sos Bolognese: 200 g koncentratu pomidorowego Pudliszki 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina typu Bordeaux 500 g mielonej wołowiny 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku Na marynatę do mięsa: 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka mielonej kolendry szczypta suszonego oregano szczypta mielonego pieprzu 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1 Marchewka 1 średni korzeń pietruszki 1 szalotka 1 łyżeczka masła 1 liść laurowy Dodatkowo : 1 żółta papryka 1 mała cebula kilka świeżych pieczarek marynowane jalapeno świeża bazylia mozzarella w kulce tarty parmezan Wykonanie : 1. Mięso łączymy z mieloną kolendrą, sosem sojowym, mieloną wędzoną papryką, pieprzem i oregano. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i łączymy wszystko dokładnie wyrabiając, aż ciasto będzie elastyczne i ładnie będzie odchodziło od ręki. 3. Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy wołowinę wraz z czosnkiem, który siekamy drobno. 6. Na spód wykładamy sos bolognese smarując obficie , na brzegach układamy pieczarki cebulę oraz mozzarellę. Gdy zmieni swój kolor dolewamy wino, przekładamy podgotowane warzywa wraz z płynem dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy przez ok. 5-8 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy mieszamy i na wolnym ogniu mieszając czekamy aż całość zgęstnieje. 2. Marchewkę, pietruszkę oraz cebulę obieramy i kroimy na bardzo drobną kostkę. Dolewamy wodę tak by jedynie je przykryła dorzucamy 1 listek laurowy i szczyptę soli. Ciasto, wyrośnięte dzielimy na 2 lub 3 części i formujemy kulę. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 220 st C na ok. 15-18 minut.