Babka majonezowa przepis Składniki: – 4 duże jajka – 180 g drobnego cukru do wypieków – 110 g ok. pół szklanki majonezu – 80 g mąki pszennej – 90 g skrobi ziemniaczanej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – skórka otarta z 1 dużej cytryny lub z 2 małych Wszystkie podane składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Aromatyzowana jest naturalnie skórką z cytryny, ale można ją wykonać w dowolnym smaku, dodając po prostu do ciasta swoje ulubione ekstrakty lub skórkę z innych cytrusów. Babka majonezowa może być przechowywana do 7 dni w temperaturze pokojowej, najlepiej w pojemniku na ciasto. Babka majonezowa jest tak popularna i znana, że dzisiaj już nikt się nie dziwi, że do ciasta tego dodajemy majonez. 7. Pieczemy w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu) przez 45 – 50 minut lub do suchego patyczka. Po 10 minutach otwieramy drzwi do połowy, a po chwili wyjmujemy ciasto z pieca. Babka majonezowa to ciasto, które koniecznie trzeba upiec jako jedno z tych obowiązkowych do spróbowania. Babka z majonezem wychodzi super puszysta oraz piaskowa, jest również wilgotna i długo zachowuje świeżość. W dniu podania wystarczy już tylko ją udekorować i podać na stół. 2. Dodajemy stopniowo majonez, łyżka po łyżce, cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera. Polana cytrynowym lukrem będzie się wspaniale prezentować wśród dań – przykładowo na Wielkanoc. Trzeba wówczas po przestudzeniu zawinąć ją w torbę spożywczą i odłożyć do szafki.