Zupa rybna

Zupy
03.04.2019 12:06
Zupa rybna

Esencjonalna zupa rybna Wywar: 2 kg rybnych kręgosłupów i głów 4 marchewki 1 pietruszka 1 por pęczek natki pietruszki 2 łodygi selera naciowego Zupa 3 marchewki, 5 łodyg selera naciowego 2 pory 1 kg ryb (najlepiej filety) jak łosoś czy dorsz, pokrojonych w kostkę 250 g krewetek można też dodać małże 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 pomidory obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pęczek koperku sok z połowy cytryny sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kręgosłupy i głowy umyć, jeżeli zostały skrzela to należy je wyciąć inaczej wywar będzie gorzki. Umieścić wywar w garnku i dodać pokrojone w kostkę warzywa: marchewki, pora, seler naciowy . Coraz ich mnie co prawda, ale czasem uda się też je nabyć na stoiskach rybnych w dużych supermarketach lub bazarkach. Po ugotowaniu wywaru dodaje się warzywa i kawałki ryb i ulubione owoce morza - w moim przypadku krewetki. Gotować aż warzywa zmiękną , następnie dodać ryby i krewetki, a po 5 minutach pokrojone pomidory i przecier. Wszystko zalać wodą ( ok 2 litry) i gotować ok godziny na wolnym ogniu. Żeby miała głębię smaku najpierw trzeba ugotować wywar na kręgosłupach i głowach ryb.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smacznyzeszyt.blogspot.com/2019/03/zupa-rybna.html