Składniki: Blaty bezowe: 6 białek 1 i 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli Krem kawowy: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30% 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka gorącej przegotowanej wody 3 łyżki cukru pudru → Tort bezowy czekoladą i malinami → Dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi → Bezy czekoladowe z kremem kawowym → Ciasto czekoladowe z musem kawowym → Semifreddo czekoladowo-kawowe W związku z tym zapraszam na duet doskonały, chrupiące blaty bezowe przełożone pysznym kremem kawowym, a całość posypana odrobiną kawy mielonej. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 7-8 minut, potem temperaturę zmniejszyć do 140°C i piec przez 80-90 minut. Następnie dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać i nałożyć na narysowane koła. Blaty bezowe: Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i narysować dwa koła o średnicy około 22 cm. Stopniowo dodawać cukier (po łyżce) i ciągle ubijać, aż piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. Następnie zmiksować razem z pozostałymi składnikami do uzyskania gęstego kremu. Share Pinterest Print Osobiście mam słabość do ciast bezowych i obok żadnego nie mogę przejść obojętnie 😉