Chrupiące pieczone ziemniaki Drukuj przepis Składniki ► ziemniaki [1 kg] ► olej rzepakowy lub oliwa [50 ml / 5 łyżek] ► soda oczyszczona [1 łyżeczka] Jeśli decydujecie się na wersję z przyprawami, kiedy ziemniaki się gotują należy wrzucić posiekany czosnek i rozmaryn do rondelka. Dodatkowo ► sól ► czosnek [2 ząbki] – opcjonalnie ► rozmaryn świeży lub suszony [1 łyżeczka posiekanego/suszonego] Piec w 200 stopniach przez 30-40 mint, mieszając co ok. 10 minut, aby dobrze spiekły się z każdej strony. Ziemniaki wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, równą, pojedynczą warstwą, aby kawałki się nie posklejały. Olej przelać przez sito (czosnek i rozmaryn nie będą już potrzebne), dodać ziemniaki, szczyptę soli (wg uznania) i wymieszać szpatułką lub łyżką. Odsączyć ziemniaki i pozostawić na 2-3 minuty, aż ulotni się większość pary. W garnku zagotować 2 litry wody z płaską łyżeczką sody i płaską łyżeczką soli.