Składniki: 400 g dowolnego makaronu 2 puszki tuńczyka w kawałkach 2 puszki pomidorów krojonych (lub 800 g świeżych pomidorów obranych i bez pestek) 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju (jeśli mamy tuńczyka w oliwie to może jej użyć) 1 łyżka tymianku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz 2 puszki tuńczyka w kawałkach 2 puszki pomidorów krojonych (lub 800 g świeżych pomidorów obranych i bez pestek) 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju (jeśli mamy tuńczyka w oliwie to może jej użyć) 1 łyżka tymianku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz W garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy odsączonego tuńczyka oraz ugotowany makaron. Sposób wykonania: Makaron gotujemy aldente w osolonej wodzie.