Składniki: Na ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej – u mnie białostocka typ 500 PZZ Białystok - pół łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru - 8 g suchych drożdży - 200 ml ciepłej wody - 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek Dodatki: - 1 cebula - duży kawałek kiełbasy (ilość wg upodobań) - 2 małe ogórki (korniszone) - 2 duże pieczarki - mozzarella wiórki (około 250-300 g) lub inny starty żółty ser (polecam mozzarelle, ja dziś niestety jej nie miałam) - 2 łyżki sosu pomidorowego lub passaty pomidorowej lub ketchupu Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy sól, cukier, suche drożdże, olej i ciepłą wodę (nie gorącą!). Pieczemy około 12-15 minut (pizze należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, warto na nią spojrzeć już po 8 minutach i wówczas ocenić ile jeszcze powinna się piec). Z ciasta formujemy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce (u mnie w specjalnej misce do ciast drożdżowych z przykrywką). U nas ostatnio króluje pizza wiejska z kiełbasą i ogórkiem lub z szynką. Tym razem wykorzystałam mąkę typ 500 przez to ciasto nie jest ani zbyt miękkie, ani zbyt kruche. Pizza z dzisiejszego przepisu jest dość duża – przepis na dużą blachę. Na nasz pomidorowy sos sypiemy mozzarelle lub inny starty żółty. Pamiętajcie też, aby dobrze rozgrzać piekarnik, bo od tego też zależy sukces domowej pizzy. Następnie układamy pokrojone w półplasterki pieczarki, piórka cebuli, plasterki kiełbasy i plasterki ogórka. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. U mnie jest ciepło więc przeważnie wystarczy 30-40 minut.