10 sposobów na idealną jajecznicę od znanych szefów kuchni. Musisz spróbować!

Natalia
Kulinaria
15.03.2019 19:01
10 sposobów na idealną jajecznicę od znanych szefów kuchni. Musisz spróbować!


1. Martha Stewart

Znana kucharka nic specjalnego nie dodaje do jajek, sekret bowiem tkwi w sposobie ich mieszania na patelni. Jajecznice miesza za pomocą silikonowej szpatułki, którą zgarnia jajka z zewnętrznej części patelni do środka. Robi to od początku do końca, zyskując delikatną konsystencję przypominającą omlet.

2. Gordon Ramsay

Gordon nie robi jajecznicy na patelni tylko w garnku i co jakiś czas ściąga garnek z palnika, dzięki czemu jajecznica nie robi się sucha i jej konsystencja jest idealna.

3. Magazyn Bon Appetit

Kucharz zanim położy jajka na patelni, za pomocą ręcznego blendera dokładnie je miksuje tak, by białko i żółtko połączyło się w całości. Dzięki temu jajecznica staje się bardzo kremowa.


Zdjęcie 10 sposobów na idealną jajecznicę od znanych szefów kuchni. Musisz spróbować! #1




4. Chrissy Teigen

Do jajecznicy wlewa duże ilości śmietanki kremówki i gotuje długo na małym ogniu. Zanim jajka będą w pełni gotowe może minąć nawet 20 min, ale jajecznica dzięki temu jest kremowa i wyjątkowo delikatna.




5. Marcus Samuelsson

Ten szef kuchni do swojej jajecznicy dodaje czosnek, kozi ser i jarmuż. Śniadanie dzięki temu jest bogate w dodatkowe białko i witaminy, oraz zyskuje wyrazisty smak i na dłużej zapewnia uczucie sytości.



6. Thomas Keller

Sposobem utytułowanego szefa jest przetarcie jajek przez sitko. Dzięki czemu są puszystsze i nie mają grudek. Pod koniec do jajecznicy wlewa świeżej śmietanki.



7. Ree Drummond


Szefowa znana z portalu The Pioneer Woman, także przeciera jajka przez sitko. Na koniec gotowania do jajecznicy dodaje śmietankę 12% i wędzonego łososia, które w połączeniu smakują wybornie.



8. Wolfgang Puck

Jajecznica tego szefa kuchni jest smażona na naprawdę ogromnej ilości cebulki, która najpierw delikatnie brązowieje na masełku, a następnie dopełnia się z jajkami.



9.Ina Garten

Przygotowuje ona jajecznicę przez długi czas na niskim ogniu, a zanim jajka zaczną się ścinać, dodaje do nich duża ilość świeżych ziół, takich jak koperek, pietruszka, szalotki, szczypiorek i tymianek.



10. Heston Blumenthal

Ten szef kuchni gotuję jajecznicę na parze, aż do uzyskania perfekcyjnie kremowej konsystencji. Ten proces trwa całkiem długo, ale zapewnia naprawdę wspaniałe śniadanie.