Składniki: - Ciasto drożdżowe: - 300-350 g mąki pszennej - 150 ml mleka 3,2% - 100 g cukru - 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią - 4 żółtka - 50 g roztopionego masła - 22 g świeżych drożdży - spora szczypta soli - Kruszonka: - 80 g mąki pszennej - 60 g masła - 50 g cukru - Do posmarowania: - białko Ciasto drożdżowe: Drożdże przekładamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru, dolewamy letnie mleko i dwie łyżki mąki. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut aby bułeczki znowu wyrosły. Misę przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę aby ciasto podwoiło swoją objętość. Wszystko razem mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce aby rozczyn zaczął pracować.