Więc zachęcam, przygotujcie je sobie, a wiosenne przesilenie i tym podobne spadki nastrojów na pewno nie będą Wam groziły ;-) Składniki: - 2 czubate szklanki mąki orkiszowej tortowej - 1/2 kostki masła (należy je roztopić) - 1/2 szklanki cukru trzcinowego - 3/4 szklanki mleka - 3 jajka - 3 jabłka - łyżka cynamonu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - na kruszonkę: 1/3 szklanki mąki krupczatki, 1/3 szklanki cukru pudru, 1/3 kostki masła Wykonanie: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobna kostkę. Składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach tak, aby powstały na drobne grudki. W tym czasie przesiewamy mąkę orkiszową, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon, cukier i mieszamy. W drugiej misce mieszamy rózgą kuchenną jajka z masłem i mlekiem. , ale myślę, że teraz, kiedy jeszcze trudno o świeże, dobre owoce też się sprawdzą.