Beziki, bezy - 2 białka (o łącznej wadze ok. 70 g) - szczypta soli - 120 g drobnego cukru do wypieków - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1/4 łyżeczki czerwonego barwnika Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Proces ubijania białek z cukrem powinien trwać ok. 10-12 min. Białka muszą się dobrze połączyć z cukrem - masa będzie gęsta i błyszcząca. Suszenie bezików Temperatura: 100°C Czas: 80-90 min. Im większe beziki, tym dłużej będą się suszyć (nawet do 2-2,5h). Im większe beziki, tym dłużej będą się suszyć (nawet do 2-2,5h). Nie należy robić tego długo i dokładnie - masa ma być niejednolita, z wyraźnymi strużkami różu. Beziki to pomysł na wykorzystanie białek np. po pączkach lub cieście kruchym. Zawsze mrożę białka, moim zdaniem, beza na rozmrożonych białkach jest lepsza, niż ze świeżych. Pod koniec ubijania wlać sok z cytryny.