Składniki: 500 g mięsa wołowo/wieprzowego 2 marchewki 2 pietruszki Kawałek selera lub 2 łodygi naciowego 1 łyżeczka suszonego rozmaryny (utartego na proszek) lub gałązka świeżego 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 szklanka wytrawnego wina lub piwa (najlepiej staut) W Polsce o ziemniaku znana jest anegdota, że gdy król Staś, kochanek carycy Katarzyny (to ta sama, o którą podejrzliwy poseł Suski podpytywał na komisji śledczej w sprawie Amber Gold), ostatni nasz monarcha, w zaproszeniu na słynne obiady czwartkowe zamieszczał zapowiedź “dziś ziemniaki, goście tym bardziej ochoczo ruszali na biesiadę. Cottage pie – sposób na warzywa z rosołu My też je bardzo lubimy i przyrządzamy w różnych wersjach: z kalafirowym pure, wegetariańskie, zapieczone w słoiku, z rybą. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju, wysyp na niego warzywa i smaż na średnim ogniu mieszając przez 8 minut minut. Szczególną rolę odegrał on w historii Irlandczyków, Szkotów, Bawarczyków i mieszkańców polskiej Galicji, gdyż na chudych, górskich glebach, jakie uprawiali, zboże rosło liche, za to ziemniak plenił się całkiem nieźle dostarczając pożywienia biedocie, ledwie wiążącej koniec z końcem. Sól i pieprz Pure 4 średniej wielkości ziemniaki 1 średniej wielkości batat Około pół szklanki mleka 2 łyżki masła ½ szklanki tartego cheddara lub innego wyrazistego sera (może być parmezan) Przygotowanie: Krok 1 Pure. Wlej szklankę bulionu, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i duś na wolnym ogniu do momentu aż ziemniaki w piekarniku będą miękkie – 30-40 minut. Od tamtego czasu zapiekanka ziemniaczana została nobilitowana i jest podobno jednym z ulubionych dań królowej Brytyjskiej i jednym z najpopularniejszych dań na świecie. W stosunku do klasycznego cottage zmieniliśmy jeszcze jedno: ziemniaki upiekliśmy w piekarniku, a to dlatego, że razem z nimi upiekliśmy batata, który trafił do pure. W tym tygodniu właśnie na bazie włoszczyzny z bulionu zrobiliśmy zapiekany lancz. Wstaw do piekarnika na 25 minut lub do czasu aż wierzch się przypiecze. Z formy do pieczenia trzeba wykroić porcje jak na obiad a następnie przełożyć do zamykanego pojemnika lub do woreczka strunowego. Zrobiona na bazie jagnięciny/baraniny nazywa się sheperd’s pie, czyli zapiekanka pasterska. Cottage pie jest jak wytrawne ciastko: kremowe, rozpływające się w ustach, pełne smaków, aromatów i warzyw. Sheperd’s pie świetnie nadaje się do zużycia resztkowego pure i warzyw z rosołu. Jeśli macie już ugotowane warzywa postępujcie tak samo z tą różnicą, że włoszczyzny nie trzeba smażyć aż 10 minut. Zapiekanka świetnie smakuje po odgrzaniu, doskonale się mrozi i nic nie traci na walorach smakowych po rozmrożeniu. Do Europy ziemniak trafił w XVI w. jednak upowszechnił się dopiero dwa wieki później. Jest jeszcze jedna wersja zapiekanki – fish pie, czyli z rybą. Wyjmij ziemniaki z piekarnika (nie wyłączaj piekarnika, ale zmniejsz temperaturę do 190 stopni), przestudź, a następnie obierz ze skórki. W innych krajach, Niemczech, czy na Wyspach Brytyjskich, ziemniak traktowano jako warzywo biedoty. 1 szklanka bulionu lub wody Szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki oleju