Składniki na około 30-40 pączków z toffi: 6 i 1/2 szklanki mąki pszennej 50 g drożdży świeżych 5 żółtek 2 jajka 1/2 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 1 i 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki roztopionego masła 1-1,5 kieliszka spirytusu szczypta soli 5-6 paczek smalcu - do smażenia Bardzo powoli można już rozgrzewać smalec :) Smażenie: Na głębokiej patelni rozgrzać smalec do temperatury 175* - można sprawdzić wrzucając skrawek ciasta, powinien wypłynąć na powierzchnie i od razu zacząć się smażyć. Po tym czasie, lekko podsypując przesianą mąką rozwałkować ciasto na stolnicy na grubość około 3 cm. Jajka i żółtka ubić z cukrem i solą na bardzo puszystą, gęstą masę (ubijałam około 5-7 min.). Przykryć naczynie talerzem lub lnianą, czystą ściereczką i odstawić na 1,5 godz. do podwojenia lub potrojenia objętości w ciepłe miejsce. Smażyć na średniej mocy palnika, z każdej strony po około 1 min. Zapraszam po przepis na domowe pączki z toffi. Po prostu - Najlepsze na świecie pączki z toffi! Zagniatać ciasto około 10 min. Powinno być bardzo napowietrzone, mięciutkie, gęste, sprężyste, lśniące i nie lepić się do rąk. Wykrawać szklanką pączki, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić na 15 min. JESZCZE CIEPŁE PĄCZKI POSMAROWAĆ POMADĄ CUKIERNICZĄ Składniki na Pomadę Cukierniczą - najlepszy lukier do pączków: Kulę ciasta umieścić w dużej misce, można bardzo lekko posmarować kulę odrobiną płynnego, ciepłego masła. Wymieszać, przykryć talerzykiem i odstawić na 15-20 min. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki cukru i 3 łyżki przesianej mąki.