Jak zrobić idealne faworki? Najważniejsze zasady + przepis podstawowy!

Jak zrobić idealne faworki? Najważniejsze zasady + przepis podstawowy!
26Lut


Faworki, chrusty, obojętnie jak je nazywasz w swoim domu, są nieodłącznym elementem karnawału oraz tłustego czwartku. Ich przygotowanie wymaga trochę pracy, ale dobrze zrobione faworki, zachwycą Was swoją kruchością i delikatnością. W poniższym artykule zaprezentowaliśmy najważniejsze zasady, które pozwolą Wam przygotować idealne faworki.


Temperatura składników:
Pierwszą ważną zasadą jest, aby składniki na faworki były zimne, czyli pochodziły prosto z lodówki. Dzięki temu zabiegowi będziemy mieć pewność, że ciasto będzie kruche.

Zdjęcie Jak zrobić idealne faworki? Najważniejsze zasady + przepis podstawowy! #1

Rodzaj mąki:
Do faworków najlepiej użyć mąki tortowej, typ 450. Od typu mąki, który zastosujemy zależeć będzie stopień wchłaniania mokrych składników. W tym przypadku mąka tortowa typu 450 sprawdzi się najlepiej.


Alkohol lub jego zamiennik ocet:
Do ciasta na faworki należy dodać alkohol. Ten dodatkowy składnik sprawi, że podczas smażenia nasze faworki nie wchłoną zbyt dużej ilości tłuszczu (będą lżejsze i bardziej puszyste). Alkohol możemy zastąpić octem, który dostajemy w takiej samej ilości jak alkohol w naszym przepisie (uzyskamy ten sam efekt). Ilość octu czy spirytusu nie wpływa na smak faworków. Druga szkoła mówi, że zamiast do ciasta, spirytus można wlać do zimnego tłuszczu i dopiero go rozgrzać.


Napowietrzenie ciasta:
Bardzo ważną czynnością jest napowietrzenie ciasta. Jeśli chcemy, aby nasze faworki podczas smażenia rosły i wypełniały się charakterystycznymi bąbelkami, ciasto trzeba napowietrzyć. Możemy to zrobić już na etapie jego wyrabiania. Aby napowietrzyć ciasto, uderzamy je wałkiem, rozpłaszczamy i z powrotem zwijamy. Drugim sposobem jest kilkukrotne wałkowanie ciasta, tzn.rozwałkowujemy na jeden placek i składamy na pół. Tę czynność powtarzamy kilka razy. Dzięki temu ciasto będzie elastyczne i jednolite.

Zdjęcie Jak zrobić idealne faworki? Najważniejsze zasady + przepis podstawowy! #2
Ciasto musi odpocząć i ochłonąć:
Dobrze wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Żelazna zasada mówi o tym,aby nigdy nie smażyć faworków, jeśli ciasto jest ciepłe. Zbyt ciepłe ciasto spowoduje, że faworki wyjdą twarde, a nie o taki efekt nam chodzi.


Rozwałkowanie ciasta:
Przy rozwałkowaniu ciasta i wykrajaniu faworków, nie używamy zbyt dużej ilości dodatkowej mąki (w celu nieprzywierania ciasta do stolnicy, używamy tylko minimalną ilość). Nadmiar mąki sprawi, że podczas smażenia, tłuszcz zacznie nam się szybko palić.

Zdjęcie Jak zrobić idealne faworki? Najważniejsze zasady + przepis podstawowy! #3

Grubość ciasta:
Im rozwałkowane ciasto będzie cieńsze, tym delikatniejszy będzie nasz chrust. Wałkujemy ciasto partiami, resztę przykrywamy wilgotną ściereczką (możemy również schować je do lodówki). Ciasto nie może wyschnąć, bo chrusty będą twarde.



Temperatura oleju
Bardzo ważną kwestią przy smażeniu faworków jest odpowiednia temperatura oleju. Prawidłowo rozgrzany olej powinien osiągnąć temperaturę około.180st.C. Aby sprawdzić, czy nasz olej jest już wystarczająco rozgrzany należy przed rozpoczęciem smażenia wrzucić do niego kawałek surowego ciasta, jeśli od razu wypłynie, oznacza to, że osiągneliśmy odpowiednią temperaturę. Jeśli tłuszcz będzie za zimny faworki zbyt dużo go wchłoną, natomiast jeśli będzie, za gorący szybko się przypalą. Faworki smażymy kilka sekund z obu stron. Prawidłowo usmażone faworki powinny mieć złocisty kolor.

Zdjęcie Jak zrobić idealne faworki? Najważniejsze zasady + przepis podstawowy! #4

Na czym smażyć:
Pewnie zastanawiacie się jaki tłuszcz wybrać do smażenia faworków? Tu też zdania są podzielone, jedni uważają,że smalec jest najlepszy, inni , że tylko olej. Jednak babcina szkoła mówi,że najlepsze i najbardziej kruche są te na smalcu.


Po usmażeniu:
Usmażone faworki należy odsączyć z nadmiaru tłuszczu poprzez wyłożenie ich na papierowy ręczniczk.

Po ostudzeniu posypujemy nasze faworki cukrem pudrem (można go zmieszać ze zmielonym cukrem waniliowym, będą smaczniejsze).

Przepisów na faworki jest kilka. Najbardziej klasycznym jest ten z dodatkiem kwaśnej śmietany, ale zamiast śmietany możemy dodać maślankę, ciasto będzie równie pyszne. Faworki możemy zrobić też na piwie, są równie kruche i delikatne. Piwo jest gazowane, przez co w cieście tworzą się bąbelki powietrza (nie musimy dodatkowo napowietrzać ciasta). Warto wypróbować kilka przepisów i wybrać ten, który pasuje nam najlepiej.


My przetestowaliśmy i polecamy prosty i klasyczny przepis na chrupiące faworki.

Przepis na klasyczne faworki:

na ok.120 sztuk

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki
  • 1 szczypta soli
  • 500g smalcu do smażenia
  • cukier puder do obsypania+ cukier waniliowy

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier,sól. Dodajemy żółtka, śmietanę oraz alkohol. Wyrabiamy ciasto rękami, aż stanie się jednolite. Przekładamy ciasto na stolnice i drewnianym wałkiem uderzamy w ciasto, rozpłaszczamy je, zwijamy i znowu uderzamy. Dzięki temu ciasto będzie bardziej kruche i będzie posiadało charakterystyczne bąbelki po usmażeniu. Odstawiamy ciasto do lodówki na ok. 1 godzinę do schłodzenia. Po upływie tego czasu, dzielimy ciasto na trzy części, dwie chowamy z powrotem do lodówki, jedną rozwałkowujemy. Tak przygotowane ciasto kroimy na równe pasy o 2-3 centymetrowej szerokości. Każdy z pasków ciasta nacinamy i dzielimy na trzy mniejsze kawałki, następnie na środku każdego z nich robimy podłużne nacięcie. Tak przygotowany pasek to już prawie nasz faworek, teraz wystarczy tylko przewlec jeden z boków przez nacięcie i gotowe.


Czynność tą powtarzamy z pozostałym ciastem. Gotowe faworki przykrywamy wilgotną ściereczką,żeby nie wyschły za bardzo. Rozgrzewamy olej lub smalec do temperatury ok 180st C, wrzucamy jednego faworka,żeby sprawdzić temperaturę tłuszczu, jeśli od razu wypłynie tzn.że temperatura jest odpowiednia.
Faworki wkładamy partiami, smażymy z obu stron po kilka sekund, aż się zarumienią.
Wykładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.Tak przygotowane faworku po ostyginięciu posypujemy cukrem pudrem. I gotowe!


Całość razem z chłodzeniem ciasta zajmie Wam ok. 2 godzin.
Jeśli zastosujecie się do powyższych zasad, faworki wyjdą kruche i delikatne.


Więcej przepisów na różnego rodzaju faworki znajdziecie TU

Zdjęcie Jak zrobić idealne faworki? Najważniejsze zasady + przepis podstawowy! #5

następna inspiracja
Zobacz nasze filmy:
SKOMENTUJ
następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ