Dlaczego do faworków dodaje się spirytus? Powód jest bardzo ważny!

Martyna P.
Kulinaria
29.01.2022 13:07
Dlaczego do faworków dodaje się spirytus? Powód jest bardzo ważny!

Tłusty Czwartek głównie kojarzy się z pączkami i oponkami. Wśród miłośników słodkości są również zwolennicy faworków zwanych też chrustami. Dla osób, które zabierają się pierwszy raz za ich przygotowanie przedstawiamy kilka cennych wskazówek.

Faworki to deserowa przekąska przygotowywana w okresie karnawału, w Tłusty Czwartek lub ostatki. Smażenie faworków jest staropolskim zwyczajem. Przepis zaczerpnięty jest z Niemiec oraz Litwy. Dawniej nazywane były kreplami.

 

Zdjęcie Dlaczego do faworków dodaje się spirytus? #1

Spirytus – nietypowy składnik faworków

Okazuje się, że jednym, ze składników potrzebnych do przyrządzenia faworków jest spirytus. Wielu cukierników uważa, że dzięki dodaniu tego alkoholu słodkości będą wyjątkowo delikatne i puszyste w środku oraz chrupiące na zewnątrz. Dodawana ilość alkoholu nie jest wyczuwalna.

Spirytus wyparowuje podczas smażenia.

Poza walorami związanymi z konsystencją głównym zadaniem dodanego spirytusu jest ograniczenie wchłaniania tłuszczu podczas smażenia. Jego dodanie gwarantuje uzyskanie puszystych smakołyków, nieociekających tłuszczem.

Ile dodać spirytusu do ciasta?

Spirytus dodaje się do wyrabianego ciastazazwyczaj 1 łyżka spirytusu na 2 szklanki mąki

Inną możliwością jest również dodanie spirytusu na patelnie do zimnego tłuszczu. Dopiero po tym należy rozpocząć podgrzewanie.

Najlepszy spirytus do faworków to rektyfikowany spirytus spożywczy o zawartości alkoholu równej 95%.

 

Czym zastąpić spirytus?

Niektórzy nie są zwolennikami stosowania spirytusu lub nie mają go pod ręką.

W takim przypadku spirytus można zastąpić 6% octem kuchennym.

W przypadku octu proporcje składników są takie same jak w przypadku spirytusu.

Dodajemy 1 łyżkę octu na 2 szklanki mąki.

Niektórzy zamiast spirytusu dodają również sok z cytryny lub rum.

 Jak zrobić idealne faworki?

Aby zrobić idealne faworki, potrzebujesz następujących składników:

  • 300 g mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Postępuj według poniższych kroków:

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól i proszek do pieczenia.

  2. Dodaj jajka i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.

  3. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj odrobinę wody, a jeśli zbyt rzadkie, dodaj mąkę.

  4. Z ciasta formuj na blacie wałeczek o grubości około 1 cm.

  5. Połóż wałeczek na blachę i pokrój na kawałki o długości około 8 cm.

  6. Każdy kawałek ciasta zwinij w kształt faworka.

  7. Faworki smaż na gorącym oleju, aż będą złociste i chrupiące.

  8. Po usmażeniu odsącz faworki na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  9. Posyp faworki cukrem pudrem i podawaj jeszcze ciepłe.

Pamiętaj, aby smażyć faworki na niedużym ogniu, aby nie przypalić ich z zewnątrz, a jednocześnie uzyskać w środku idealne ciasto.