STRUCLA DROŻDŻOWA Z DŻEMEM

Ciasta
25.02.2019 10:15
STRUCLA DROŻDŻOWA Z DŻEMEM

Strucla drożdżowa z dżemem - 300 g mąki pszennej - 150 ml ciepłego mleka - 50 g cukru - 50 g masła - 15 g świeżych drożdży - 1 jajko - szczypta soli - 2 łyżki cukru waniliowego - skórka otarta z 1/2 cytryny - dżem wiśniowy Kruszonka - 3 łyżki mąki - 3 łyżki cukru - 2 łyżki masła Dodaję łyżkę cukru i łyżkę mąki, mieszam i odstawiam na 15 minut. Drożdże kruszę do miski, dodaję ciepłe (nie gorące!) mleko i dokładnie mieszam, żeby drożdże się rozpuściły. Dodaję mąkę, sól, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i wyrośnięte drożdże. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Pyszne, miękkie drożdżowe ciasto wypełnione wiśniami, pachnące wanilią i cytryną, z chrupiącą skórką...

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://straszniesmaczne.blogspot.com/2019/02/strucla-drozdzowa-z-dzemem.html