Domowe bułki do kebaba - REWELACJA!

Helka
Ciasta
17.02.2019 16:42
Domowe bułki do kebaba - REWELACJA!

Pieczywo to można mrozić, a następnie podpiec np. na grillu elektrycznym, dzięki czemu bułki do kebaba będą tak chrupiące jak w prawdziwym kebabie ;) Bułki do kebaba – Składniki: 600 g mąki pszennej (u mnie luksusowa, typ 550) 250 ml ciepłej wody (o temperaturze ok. 40 st. C) 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 g jogurtu naturalnego bardzo gęstego (3 czubate łyżki) 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 jajko do posmarowania bułek garść sezamu do oprószenia bułek Takie bułki do kebaba można również zamrozić, a potem podgrzać na grillu elektrycznym – wtedy smakują identycznie jak w prawdziwym kebabie. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągu, na 15-20 minut aż zaczyn zwiększy swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika i palcami rozciągnąć ją na kształt koła. Przepis na bułki do kebaba: Do przegotowanej, ciepłej wody dodać pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Dużą miskę oprószyć wewnątrz mąką, przełożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Tak więc jeśli macie ochotę na domowe bułki do kebaba, to gorąco polecam wypróbować ten przepis :) Tuż przed włożeniem bułki do piekarnika, ponacinać ją wzdłuż ostrym nożem (porobić takie paski jak na załączonym zdjęciu). Najpierw wymieszać wszystko łyżką, a następnie za pomocą rąk lub robota kuchennego zagnieść na gładkie ciasto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/bulki-do-kebaba/