Walentynkowe ciasto czekoladowe

Gabriela
Ciasta
13.02.2019 10:18
Walentynkowe ciasto czekoladowe

Składniki: – 120 g masła – 200 g czekolady deserowej (lub pół na pół: 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej) – 1/2 szklanki mleka – 80 ml ulubionego likieru – 3 jajka – 225 g drobnego cukru – 225 g mąki – 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – 100 g białej czekolady – 100 g jogurtu naturalnego – czerwone róże. Pianka i serduszka: – 3 galaretki truskawkowe + 3,5 szklanki wody – 400 ml śmietanki kremówki 30% Wierzch: – 0,5 szklanki mleka w temperaturze pokojowej – 1 łyżeczka żelatyny – 2 łyżki zimnej wody. Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do lodówki – używamy foremki o wymiarach 21x21cm. 3. Galaretki zalewamy 3,5 szklanki bardzo gorącej wody i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. WALENTYNKOWE CIASTO BEZ PIECZENIA Z SERDUSZKAMI Składniki: Spód: – 1/2 opakowania sucharków – 150 gram – 300 gram kremu czekoladowego 9. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, mieszamy i odkładamy na około 5 minut, następnie podgrzewamy z kilkoma łyżkami mleka i dokładnie rozpuszczamy, wlewamy do reszty mleka i mieszamy. 8. Dodajemy ubite jajka oraz masę czekoladową, miksujemy na minimalnych obrotach miksera lub mieszamy rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto. Do rondelka wkładamy: pokrojone masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę, podgrzewamy na minimalnym ogniu ciągle mieszając, aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową. 7. Masę przelewamy na przygotowany spód i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki. Najlepiej zrobić to wtedy, gdy ciasto jest w lodówce, aby podczas przenoszenia mleko nie rozlało się na serduszka. Następnie ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc, aby dobrze stężało. Studzimy i wkładamy do lodówki aby stężała – później trzeba wyciąć z niej serduszka. 6. Do ubitej śmietanki dodajemy wystudzoną galaretkę, miksujemy do połączenia się składników – Masa nie będzie sztywna, ale płynna. 5. Odstawiamy z ognia, dodajemy mleko, likier i mieszamy na gładką masę. Po tym czasie ze stężałej galaretki wycinamy foremkami do ciastek serduszka i układamy je na piance, całość wkładamy do lodówki. Na ciasto delikatnie za pomocą łyżki wylewamy mleko z żelatyną, aby pokryć przestrzenie między serduszkami. 4. Z rozpuszczonej galaretki odlewamy 1,5 szklanki i przelewamy na małą, płaską blaszkę posmarowaną cienką warstwą oleju.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://marcepanowakuchnia.pl/2019/02/walentynkowe-ciasto-czekoladowe/