Składniki: - ok 200 g makaronu soba - około 300 g polędwiczki wieprzowej - mieszanka warzyw: zielona fasolka szparagowa, papryka czerwona, zielona i żółta, marchewka, pędy bambusa, por, pietruszka, nieduża kapustka pak-choi, cebula - sos: 100 ml sosu sojowego, 2 łyżki masła orzechowego, 3 łyżki octu ryżowego, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, około 30 ml wody - nieduża papryczka chilli - sezam - olej (może być z arachidowy) - sól, pieprz Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Makaron soba z pysznym sosem sojowo-orzechowym, u mnie w wersji z mięsem, ale swobodnie możecie je pominąć (użyć większej ilości warzyw) i też będzie pysznie. Smażymy na drugiej patelni, z dwóch stron po około 1-2 minuty (w zależności od stopnia wysmażenia). Wówczas na patelnię dodajemy pokrojone w słupki warzywa (oprócz kapustki pak-choi). Podsmażamy około 2 minuty, następnie dodajemy makaron, wszystko mieszamy tak, aby makaron pokrył się sosem.. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, około 3 minuty, odcedzamy.