Składniki na pulpety jaglane w sosie pomidorowym z warzywami: 100 g kaszy jaglanej suchej 300 g mielonego mięsa (dałam wieprzowe, może też być z indyka) 2 ząbki czosnku mały pęczek natki pietruszki jajko sól, pieprz, ostra papryka, pieprz ziołowy, suszone pomidory (przyprawa) NA SOS: szklanka passaty pomidorowej duża marchewka cebula pietruszka papryka czerwona sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, pieprz ziołowy Pulpety jaglane w sosie pomidorowym z warzywami to przepis na zdrowy i stosunkowo szybki obiad. Pulpety zdejmujemy z patelni i odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Smażymy je na oleju z obu stron na złoty kolor. Za sprawą kaszy jaglanej pulpety są bardziej soczyste i lżejsze od tych tradycyjnych, a jak dla mnie nawet smaczniejsze. Do tego wyrazisty sos pomidorowy z dużą ilością warzyw sprawi, że danie jest bardzo treściwe, smaczne i lekkostrawne. Do kaszy dodajemy mięso mielone, posiekaną natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i przyprawy. Na patelnię gdzie smażyliśmy pulpety wrzucamy cebulę i podsmażamy przez chwilę.