NAJLEPSZY PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE PO WĘGIERSKU

Monika
Obiad
31.01.2019 10:23
NAJLEPSZY PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE PO WĘGIERSKU

Sposób przygotowania placków: - 500 g łopatki wieprzowej- 100 g boczku- 1 czerwona papryka- 1 duża cebula- 1 marchewka- 200 g pieczarek- 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki- 2 ząbki czosnku- 2 liście laurowe- 2 ziela angielskie- 2 łyżki koncentratu pomidorowego- sól- szklanka wody- 2 łyżki masła lub smalcu- 2 łyżki mąki pszennej- olej do smażenia- 1 kg ziemniaków- 1 łyżka mąki pszennej- 1 łyżka bułki tartej- 1 mała cebula- 1 jajko- sól- olej do smażeniadodatkowo:- śmietana- natka pietruszki1) Do małej patelni wlewamy ok 3 łyżki oleju i mocno go podgrzewamy, wlewamy masę ziemniaczaną tworząc niezbyt gruby placek, smażymy na złoty kolor4) Placek przekładamy na talerz, polewamy go gulaszem i składamy na pół. Mięso i boczek kroimy w kostkę, obsmażamy je na rozgrzanej patelni2) Cebulę, marchewkę i paprykę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w półplasterki3) Do garnka z rozgrzanym olejem wrzucamy cebulę i smażymy ją do zeszklenia, następnie dodajemy marchewkę, pieczarki oraz paprykę i smażymy przez kilka minut4) Do warzyw dodajemy podsmażone mięso, liście laurowe, ziele angielskie, podlewamy wszystko woda i dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut5) Na patelni podgrzewamy masło lub smalec, dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy. Placki w tej wersji są bardzo sycące i na pewno zadowolą podniebienia wszystkich domowników. Do ziemniaków dodajemy mąkę, bułkę tartą, drobno startą cebulę, jajko i sól, wszystko dokładnie mieszamy3)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.moje-idealia.pl/2019/01/najlepszy-przepis-na-placki.html