Arancini z szafranem i rozmarynem

Łukasz
Przekąski
31.01.2019 8:27
Arancini z szafranem i rozmarynem

SKŁADNIKI Arancini: 500 g ryżu arborio (jak do risotto) 1 cebula lub 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu kilka nitek szafranu 1 łyżeczka soli ok. 1500 ml wody 100 g parmezanu lub grana padano 2 łyżki masła chlust oliwy z oliwek 3 łyżeczki soli Dodatkowo: 2 jajka mąka do obtoczenia bułka tarta do panierowania olej do głębokiego smażenia PRZYGOTOWANIE Arancini, czyli z włoskiego małe pomarańcze to smażone na głębokim oleju kulki powstałe z wolno gotowanego risotto. Najbardziej popularne są oczywiście arancini al ragù z mięsnym nadzieniem, jednak gdy nie chce mi się przygotowywać dość czasochłonnego sosu, robię uproszczoną wersję z samego ryżu. Na patelni rozgrzej masło z chlustem oliwy z oliwek. Smak risotto podkręcam wtedy szafranem i rozmarynem, co wraz z solidną porcją parmezanu tworzy wręcz zniewalającą przekąskę. 😉 Arancini z szafranem i rozmarynem Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) Gotowe risotto odstaw do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na całą noc lub kilka godzin. Smaż na mocno rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty do złotobrązowego koloru.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2019/01/Arancini-z-Szafranem-i-Rozmarynem.html