Składniki na piankę: - 2 galaretki (cytrynowe lub bezbarwne) - 250 ml wrzątku - 660 ml śmietanki kremówki 30% - 600 g waniliowego serka homogenizowanego - 1 cukier wanilinowy Składniki na polewę: - 100 g masła - 1 szklanka śmietany 18% - 1/2 szklanki cukru - 4 łyżki kakao - 1 niepełna łyżka żelatyny - 1/4 szklanki wrzątku Składniki na ciasto (blacha 25×32 cm*): - 4 jajka (wielkość L) - 3/4 szklanki cukru - szczypta soli - 1/2 szklanki mąki pszennej - 2 budynie czekoladowe bez cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia * Upiekłam w mniejszej blaszce zmniejszając proporcjonalnie składniki na piankę, ale bez modyfikacji składników biszkoptu, dlatego u mnie jest on bardzo wysoki. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, wystarczy tylko chwila cierpliwości i oczekiwanie aż całość zwiąże się w lodówce, ale efekt jest tego wart: ) Kremówkę ubić na sztywno, dodać serki homogenizowane, cukier wanilinowy i całość krótko zmiksować do połączenia się składników. Przelać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C przez 20 minut. Delikatny biszkopt i lekka pianka w towarzystwie czekoladowej polewy na pewno podbije Wasze serca. W oddzielnej misce mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem, przesiać do ubitych jajek. Przepyszne ciasto Ptasie Mleczko idealnie sprawdzi się na wszelkie przyjęcia i rodzinne spotkania. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.